Veselība

Ir sākusies vasara, tādēļ Pasaules pārtikas drošības dienas (7. jūnijs) ietvaros Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti vēlas atgādināt par piesardzības pasākumiem drošam piknikam pie dabas:

  • pārtikas transportēšanai izmantojiet somu ar aukstuma elementiem; 
  • grilējot pievērsiet uzmanību produktu pagatavošanas ilgumam un temperatūrai. Produktus piededzinot, var rasties kaitīgas un vēzi izraisošas vielas, bet kārtīgi neizcepot, pārtikā var saglabāties dažādi slimību izraisītāji, kas izsauc tādus simptomus kā slikta dūša, vēdersāpes, caureja un vemšana; 
  • ievērojiet roku higiēnu! Mazgājiet rokas, pirms un pēc ēdiena gatavošanas, pirms ēšanas, pēc rotaļām un sporta aktivitātēm, pēc tualetes apmeklējuma. Ja nav pieejamas ziepes un ūdens, izmantojiet roku dezinfekcijas līdzekli. Raugieties, lai roku higiēnu ievērotu arī bērni!  
  • atcerieties, ka pirms ēšanas rūpīgi jānomazgā arī atrastās meža veltes, jo uz tām var būt dzīvnieku izkārnījumu paliekas.  

Vairāk informācijas par pārtikas drošību atradīsiet Veselības ministrijas informatīvajā materiālā par ēdiena gatavošanu, kā arī infografikā "Uzglabā pārtiku pareizi un droši", infografikā "Ieteikumi drošai maltītei". 

Skaidrojot bērniem pārtikas drošības noteikumus, noderīga būs radošo uzdevumu grāmata "Vesels ēdis", Ziepiņa krāsojamā un Ziepiņa radošo uzdevumu grāmata

Ar citiem SPKC izstrādātajiem informatīvajiem materiāliem iespējams iepazīties ŠEIT.